To Top
13:11 Τετάρτη
18 Ιουλίου 2018
Επόμενο
Προηγούμενο
Άντρος Κυπριανού: Ο Μαλάς θα είναι σίγουρα στον Β' Γύρο
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Άντρος Κυπριανού: Ο Μαλάς θα είναι σίγουρα στον Β' Γύρο
  17 Δεκεμβρίου 2017, 12:51 μμ  

Το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να κάνει υποχωρήσεις σε ζητήματα αρχών χάριν συνεργασιών, δηλώνει κατηγορηματικά ο γ.γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού, ο οποίος παράλληλα εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι ο Σταύρος Μαλάς θα είναι στον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Όποιος θέλει να μας στηρίξει είναι ευπρόσδεκτος. Δεν έχουμε πρόβλημα εάν θα στηρίξει μια συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει ο υποψήφιος στον κυπριακό λαό», αναφέρει, διευκρινίζοντας συνάμα ότι το ΑΚΕΛ δεν ψήφισε και ούτε πρόκειται να ψηφίσει ποτέ τον Νίκο Αναστασιάδη. Τονίζει ότι ο δεύτερος γύρος είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμα εξαρτάται και από τις τοποθετήσεις των κομμάτων αλλά και από τη στάση των πολιτών. Σημειώνει ακόμα ότι το στοίχημα για το ΑΚΕΛ σε αυτές τις εκλογές είναι η ποθούμενη αλλαγή και ότι ο Σταύρος Μαλάς είναι ένας άνθρωπος που μόχθησε και μοχθεί για τη ζωή και, το κυριότερο, έχει καθαρά χέρια.

-Ποιο είναι το στοίχημα αυτών των εκλογών για το ΑΚΕΛ; Να πετύχουμε την ποθούμενη αλλαγή. Μια αλλαγή η οποία θα δώσει νέα προοπτική και θα ξαναγεννήσει την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον στον κυπριακό λαό.

-Τι πιστεύετε διαφορετικό φέρνει σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του ο Σταύρος Μαλάς; Πρώτα και κύρια είναι ένας άνθρωπος ο οποίος θεωρώ ότι δεν διαφέρει σε τίποτε από οποιονδήποτε άλλο απλό άνθρωπο. Μόχθησε στη ζωή του για να καταφέρει να σπουδάσει, μοχθεί για να καταφέρνει να ζει την οικογένειά του. Είναι ένας από εμάς. Δεν είναι ούτε άνθρωπος ο οποίος τα βρήκε έτοιμα στη ζωή του, ούτε άνθρωπος ο οποίος διακινείται με πολλά εκατομμύρια για να μην μπορεί να καταλάβει τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος Κύπριος. Είναι ένας άνθρωπος νέος, 50 χρόνων, με καθαρά χέρια και δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανένας για την όποια διαπλοκή και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό σε μια κοινωνία όπου η διαφθορά και η διαπλοκή πλέον είναι στην ημερήσια διάταξη. Είναι επίσης ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ξεκάθαρες αντιλήψεις και για το τι πρέπει να γίνει στο Κυπριακό και για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε στα θέματα της οικονομίας, για την ανάγκη καταπολέμησης της διαπλοκής και της διαφθοράς, καθώς επίσης και για την ανάγκη να γίνουν προοδευτικές μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς της κυπριακής κοινωνίας. Όλα αυτά συνθέτουν μια υποψηφιότητα η οποία μπορεί να εξυπηρετήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του Κύπριου πολίτη στη σημερινή περίοδο που τα πάντα είναι πολύ δύσκολα.

-Ο Σταύρος Μαλάς δίνει, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μεγάλη μάχη για να περάσει στον β’ γύρο. Φαίνεται όμως να μην μπορεί να κερδίσει τον Νίκο Αναστασιάδη. Πιστεύετε ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η εικόνα και πού το στηρίζετε; Οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμο εργαλείο για να διαφαίνονται οι τάσεις της συγκεκριμένης περιόδου μέσα στην οποία διεξάγονται. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλός, στις 49 από τις 50 δημοσκοπήσεις που έγιναν το 2008 ήταν σίγουρος επόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τελικά δεν βρέθηκε καν στον δεύτερο γύρο. Ως εκ τούτου, οι δημοσκοπήσεις είναι χρήσιμες, αλλά δεν είναι το αποτέλεσμα της κάλπης. Ας περιμένουμε το αποτέλεσμα της κάλπης. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι είναι ένα ο πρώτος γύρος και είναι εντελώς διαφορετική αναμέτρηση ο δεύτερος γύρος. Τα πάντα θα εξαρτηθούν από το πώς θα τοποθετηθούν τα κόμματα στον δεύτερο γύρο και από το πώς θα συμπεριφερθεί βέβαια και ο απλός πολίτης.

-Ο β’ γύρος θα είναι ο γύρος των συμμαχιών. Μέχρι στιγμής όμως ακολουθείτε όλοι πολιτική πρώτου γύρου, ανατινάσσοντας ουσιαστικά τις γέφυρες συνεργασίας με τους υψηλούς τόνους. Το ΑΚΕΛ με ποιους θα επιδιώξει συμμαχίες και πόσο εύκολη είναι μια συνεργασία, δεδομένου ότι δηλώσατε ότι με τον ΔΗΣΥ δεν θα κάνετε συνεργασία, ενώ με τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο σάς χωρίζει χάσμα κυρίως στο Κυπριακό; Θα επαναλάβω ότι το ΑΚΕΛ Νίκο Αναστασιάδη δεν ψήφισε ποτέ, ούτε πρόκειται να ψηφίσει ποτέ. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο μυαλό του καθενός. Απ’ εκεί και πέρα, όποιος θέλει να μας στηρίξει είναι ευπρόσδεκτος. Δεν έχουμε πρόβλημα εάν θα στηρίξει μια συγκεκριμένη πολιτική φιλοσοφία με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις που θα παρουσιάσει ο υποψήφιος στον κυπριακό λαό. Σε ό,τι αφορά στον δεύτερο γύρο, δεν πρέπει να αναμένει κανένας ότι θα γίνουν υποχωρήσεις σε ζητήματα που είναι αρχές για το ΑΚΕΛ. Απ’ εκεί και πέρα, περιθώρια για συνεργασία υπάρχουν με όλα τα πολιτικά κόμματα.

-Στα σενάρια του β’ γύρου είναι και το ενδεχόμενο να απουσιάζει ο Σταύρος Μαλάς… Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο Σταύρος Μαλάς θα είναι στον δεύτερο γύρο.

-Είπατε ότι περιθώρια συνεργασίας υπάρχουν με όλα τα κόμματα. Για παράδειγμα, με κόμματα που δεν αποδέχονται τη ΔΔΟ ως βάση λύσης ποια περιθώρια μπορεί να υπάρχουν; Είπα προηγουμένως. Στη βάση των πολιτικών εξαγγελιών και του προγράμματος διακυβέρνησης του Σταύρου Μαλά.

-Το ΑΚΕΛ πώς θα συμμετέχει στη διακυβέρνηση Σταύρου Μαλά; Νομίζω ότι το ΑΚΕΛ είναι η σημαντικότερη συνιστώσα που στηρίζει την υποψηφιότητα Σταύρου Μαλά. Είναι παράλογο να θεωρείται ότι δεν θα συμμετέχει στη διακυβέρνηση. Εκείνο το οποίο είχα πει είναι ότι δεν θέλουμε να υπάρχουν στελέχη της πρώτης γραμμής στη διακυβέρνηση, διότι αυτά είναι απαραίτητα για το κόμμα, το οποίο διέρχεται μια δύσκολη περίοδο. Με αυτή την έννοια και μόνο, δεν πρόκειται να υπάρχουν στελέχη της πρώτης γραμμής στην κυβέρνηση Σταύρου Μαλά. Με την έννοια ότι είναι απαραίτητα για το κόμμα για να μπορέσουμε να πάμε παρακάτω. Έχουμε πάρα πολλά ικανά στελέχη, τα οποία πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για να είναι εξαιρετικοί υπουργοί και να μου επιτρέψετε να πω ότι έχει αποδειχτεί ότι τα στελέχη του ΑΚΕΛ που συμμετείχαν είτε στην κυβέρνηση Χριστόφια είτε σε άλλες κυβερνήσεις έχουν διακριθεί για τις επιδόσεις τους.

-Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στο ΑΚΕΛ δεν δουλεύουν όλοι με τον ανάλογο ζήλο σε αυτήν την προεκλογική. Τι απαντάτε; Νομίζω ότι δεν ξέρουν τι γίνεται στο ΑΚΕΛ.

-Μπορεί το κόμμα να πετύχει υψηλή συσπείρωση για να σπρώξει τον κ. Μαλά στον β’  γύρο; Αυτή τη στιγμή το ΑΚΕΛ παρουσιάζεται με συσπείρωση 80%. Πιο υψηλή από κάθε άλλο κόμμα. Νομίζω ότι μπορούμε να ανέβουμε ακόμα πολύ πιο ψηλά και αυτό θα συμβάλει σίγουρα στο να περάσει ο Σταύρος Μαλάς στον δεύτερο γύρο.

-Να υποθέσουμε ότι μέτρο σύγκρισης για τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ δεν είναι μόνο οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές; Για όλα τα πολιτικά κόμματα είναι οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές. Δεν μπορεί να υπάρξει άλλο μέτρο σύγκρισης

Πρέπει να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των πολιτών 

-Είναι γεγονός ότι βλέπουμε να υπάρχει μία απαξίωση του κόσμου και ειδικότερα των νέων, αν κρίνουμε και από την τάση εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο; Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο. Μόνο αν καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι τα πολιτικά κόμματα υπάρχουν για να τον υπηρετούν και αυτό θα πρέπει να γίνει με τη συμπεριφορά μας στην πράξη. Όχι με λόγια και συνθήματα. Να καταλάβει ότι τα πολιτικά πρόσωπα υπάρχουν για να προσπαθούν να διαμορφώνουν συνθήκες που θα του επιτρέπουν να έχει μια καλύτερη ζωή. Εάν τον πείσουμε έμπρακτα για αυτό το πράγμα, τότε -πιστεύω- θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του και την αξιοπιστία μας ως πολιτικά κόμματα. Και εδώ ακριβώς επικεντρώνεται η δική μας προσπάθεια τουλάχιστον. Βέβαια ξεκαθαρίζω ότι δεν είμαστε εμείς που αποφασίζουμε. Άλλοι είναι κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία. Ενδιαφέρεται για την ευημερία των λίγων και εκλεκτών και όχι για την ευημερία των πολλών.

Δεν έχω να προσθέσω σε ό,τι είπα για Κατσουρίδη 

-Το αναφέρουμε με την έννοια ότι η δύναμη του ΑΚΕΛ υπήρξε παραδοσιακά μεγαλύτερη... Θα εξαρτηθεί από το πόσους θα καταφέρουμε να πάρουμε στην κάλπη. Εάν καταφέρουμε να πάρουμε στην κάλπη εκείνους που για διάφορους λόγους θεωρούν ότι δεν έχει νόημα η συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου, τότε θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο στοίχημα, κατά την άποψή μου. Πολύς κόσμος δεν έχει δουλειά. Περνά πολύ δύσκολες συνθήκες. Ανεξάρτητα με το τι λέει η κυβέρνηση, έχουμε 240 χιλιάδες συμπατριώτες μας που ζουν στο όριο ή κάτω από το όριο της φτώχειας. Πάρα πολύς κόσμος που βρίσκεται σε απόγνωση θεωρεί ότι προτεραιότητά του δεν είναι η συμμετοχή στις εκλογές, αλλά να βρει τρόπο να επιβιώσει. Αυτό θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας. Γι’ αυτό πρέπει να βρούμε τρόπο να απαντήσουμε στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

-Έχετε πει ότι έκλεισε το κεφάλαιο Νίκος Κατσουρίδης, όμως είναι κάτι που συζητείται ακόμα. Πολλοί πίστευαν ότι οι προεδρικές εκλογές θα ήταν μια καλή ευκαιρία για να στηθούν ξανά γέφυρες. Τελικά όμως αυτό δεν έγινε… Δεν έχω τίποτε να προσθέσω σε αυτά που έχω πει μέχρι σήμερα δημόσια.

Ο Αναστασιάδης οδήγησε στην κατάσταση του 2013

-Αναφέρεστε συχνά στα θέματα οικονομίας, για τις ανισότητες στην κοινωνία, κατηγορώντας την Κυβέρνηση. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο απαντούν κάνοντας σύγκριση με την κατάσταση το 2013... Είναι ένα μεγάλο ψέμα. Την κυπριακή οικονομία την οδήγησε εκεί που βρέθηκε το 2013 η απόφαση του Eurogroup και του Νίκου Αναστασιάδη για το κούρεμα των καταθέσεων, όχι τόσο για το ίδιο το κούρεμα όσο για τις συνέπειες που είχε στην κυπριακή οικονομία. Την απώλεια της εμπιστοσύνης στην κυπριακή οικονομία, τα προβλήματα που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα αυτής της απόφασης της απώλειας της εμπιστοσύνης, το γεγονός ότι χάθηκαν πάρα πολλές θέσεις εργασίας λόγω της έλλειψης λεφτών για να κινούνται οι επιχειρήσεις και των προβλημάτων που συσσωρεύτηκαν στην οικονομία. Εκείνο ήταν το μεγάλο πρόβλημα της κυπριακής οικονομίας. Εγώ λέω να κάμω κάποια σύγκριση. Εμείς γιατί ασκούμε κριτική στην Κυβέρνηση; Κάποιοι δείκτες μπορεί σήμερα να παρουσιάζονται καλύτεροι. Ανάπτυξη π.χ. 3,7% κομπάζει η Κυβέρνηση. Αυτή η ανάπτυξη για ποιους είναι; Είναι για όλους ή είναι για τους λίγους και εκλεκτούς; Τα κέρδη από €7,5 δισ. που ήταν το 2012 θα είναι €8 δισ. το 2016. Αυξάνονται τα κέρδη αλλά ο κόσμος της εργασίας χάνει όμως μισό δισ., ίσως και περισσότερα. Οι κοινωνικές παροχές μειώθηκαν κατά €700 εκατ. Στον τομέα της Υγείας, είμαστε στο 2,6%, έχοντας μ.ο. στην Ευρωπαϊκή Ένωση 7,2%. Η Κυβέρνηση Χριστόφια έδινε πολύ περισσότερα στον τομέα της Υγείας και στον τομέα των κοινωνικών παροχών που αφορά στο σύνολο του κόσμου. Στον τομέα των κοινωνικών παροχών είμαστε τελευταίοι όπως και στον τομέα της Υγείας. Στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης είμαστε 21οι από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μόλις 7 θέσεις από τον πάτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχα πει προηγουμένως ότι 240χιλ. βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας ή στο όριο της φτώχειας. Από το 2013 μέχρι το 2016, διπλασιάστηκε η φτώχεια στην Κύπρο. Και αυτό είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί να το παραγνωρίζει η Κυβέρνηση και να κομπάζει ότι η οικονομία πήγε καλά. Μιλούν για το πλεόνασμα του μισού εκατομμυρίου. Πήραν από τον κόσμο, τον οδήγησαν στη φτώχεια και κομπάζουν ότι κάναμε κομπόδεμα και τώρα το μοιράζουν προεκλογικά για να καταφέρουν να υποκλέψουν ψήφους. Η πραγματική κατάσταση στην κοινωνία, πόρρω απέχει από αυτό που αναφέρει ο Νίκος Αναστασιάδης, Ο Χάρης Γεωργιάδης και ο Αβέρωφ Νεοφύτου αλλά και από αυτά που έλεγε ο Νικόλας Παπαδόπουλος μέχρι πολύ πρόσφατα.

  Συνέντευξη: Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.