To Top
20:54 Τρίτη
19 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτική ευθιξία… διά νόμου
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική ευθιξία… διά νόμου
Τελευταία Ενημέρωση: 16 Μαρτίου 2019, 10:35 πμ

Πρόταση νόμου που υποχρεώνει τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδέχεται τα πορίσματα των Ερευνητικών Επιτροπών και κατ’ επέκταση, να προχωρεί στην παύση των αξιωματούχων στις περιπτώσεις που τους καταλογίζονται ευθύνες, κατέθεσε χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Περδίκης εισηγείται την τροποποίηση της κείμενης νομοθεσίας που διέπει τις Ερευνητικές Επιτροπές, έτσι ώστε, όπως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου, «σε περίπτωση που τα ευρήματα της έρευνας της Ερευνητικής Επιτροπής και το πόρισμα της που καταγράφεται στην έκθεση καταλογίζουν ευθύνες σε υπουργό, δημόσιο υπάλληλο ή πρόσωπο που εργοδοτείται από την Κυπριακή Δημοκρατία ή στη Δημόσια Υπηρεσία, με τη σύμφωνο γνώμη του Γενικού Εισαγγελέα, το διορίζον όργανο υποχρεούται να προχωρήσει στην παύση του προσώπου αυτού». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ταύρος εν υαλοπωλείω ο Χάρης Γεωργιάδης

Η κατάθεση της πρότασης νόμου του Γιώργου Περδίκη κρίθηκε επιβεβλημένη, καθώς στο τόπο μας παραμένει άγνωστη λέξη η πολιτική ευθιξία. Απουσιάζει η κουλτούρα της ανάληψης πολιτικής ευθύνης, που αναλαμβάνεται έμπρακτα μόνο με την άμεση υποβολή παραίτησης ή παύσης. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνέχισε με δημόσιες δηλώσεις του να αμφισβητεί το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, γεγονός που προκάλεσε χθες την αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, υποδεικνύοντας, μεταξύ άλλων, ότι η άσκηση κριτικής στο έργο της Ερευνητικής Επιτροπής είτε με θετική είτε με αρνητική προσέγγιση θα πρέπει να γίνεται τεκμηριωμένα και με την κατάλληλη επιχειρηματολογία και όχι με γενικολογίες.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι κανένα πόρισμα Ερευνητικής Επιτροπής δεν έγινε αποδεκτό από τους εκάστοτε κυβερνώντες, παρά μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία όταν ανέλαβαν την εξουσία και βρέθηκαν υπό κατηγορία, άρχισαν και αυτά με τη σειρά τους να αμφισβητούν και να λοιδορούν τα ευρήματα των Ερευνητικών Επιτροπών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής: Καμία πολιτική ευθύνη - παραίτηση δεν αναλήφθηκε για την τραγωδία της «Ήλιος» μετά το πόρισμα Καλλή, ούτε για την τραγωδία στη ναυτική βάση Ευάγγελου Φλωράκη στο Μαρί μετά το πόρισμα Πολυβίου, ούτε για την καταστροφή της οικονομίας του τόπου μετά το πόρισμα Πική. Για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, εννέα ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Αρέστη και την κοινωνική κατακραυγή που προκλήθηκε, ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση τέλη του χρόνου, δηλαδή σε εννέα μήνες. Με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να συνεχίζει να αμφισβητεί τα ευρήματα της Ερευνητικής Επιτροπής που αφορούν μόνο τον καταλογισμό ευθυνών στον ίδιο και στην κυβέρνηση του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Βουλή προτάσεις νόμου για τα ΜΕΔ πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων

Συνεπώς, αναμένεται με ενδιαφέρον η συζήτηση της επίμαχης πρότασης νόμου του Γιώργου Περδίκη ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, καθώς αρκετοί είναι και οι βουλευτές που έχουν διαφορετική άποψη, υποδεικνύοντας ότι η πολιτική ευθιξία δεν μπορεί να επιβάλλεται ή να καθορίζεται με νόμο. Ωστόσο, τα δείγματα γραφής που έχουμε μέχρι σήμερα δεν επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο στον τόπο μας. 

Εισήγηση για τροποποίηση του Πόθεν Έσχες

Με στόχο τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, Αβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Περδίκης κατέθεσαν ενώπιον της χθεσινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, δύο προτάσεις νόμου με τις οποίες γίνεται εισήγηση για τροποποίηση του νόμου που διέπει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων (Πόθεν Έσχες) του Προέδρου της Δημοκρατίας, των υπουργών, των υφυπουργών, των βουλευτών και των ευρωβουλευτών. Συγκεκριμένα, προτείνεται όπως συμπεριληφθεί στο ειδικό έντυπο που συμπληρώνουν οι παραπάνω αξιωματούχοι για τον έλεγχο της κινητής και της ακίνητης περιουσίας τους, πρόνοια για αποκάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο των ίδιων όσο και των συζύγων τους, καθώς και κατάσταση των δανείων στα οποία είναι εγγυητές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ούτε «πόθεν, ούτε «έσχες» από δημόσια πρόσωπα

Σημειώνεται, ότι οι βουλευτές θα πρέπει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο να καταθέσουν τη σχετική δήλωση «Πόθεν Έσχες». Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η δήλωση «Πόθεν Έσχες» θα πρέπει να υποβάλλεται από τους παραπάνω αξιωματούχους τρεις μήνες από την ανάληψη του αξιώματός τους, τρεις μήνες από την παραίτηση ή την απώλεια του αξιώματός τους και τρία χρόνια από την ανάληψη του αξιώματός τους. Με βάση απόφαση/ γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ημερομηνίας 27 Μαΐου 2017, όλοι οι πιο πάνω αξιωματούχοι υποχρεούνται να δηλώνουν και τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων και των ανήλικων τέκνων τους. Προς υλοποίηση των πιο πάνω, η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Πόθεν Έσχες, της οποίας προεδρεύει ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, και συμμετέχουν ως μέλη οι Νίκος Τορναρίτης - ΔΗΣΥ, Γιώργος Λουκαΐδης - ΑΚΕΛ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου - ΔΗΚΟ και Μαρίνος Σιζόπουλος - ΕΔΕΚ, αποφάσισε να καλέσει τους πιο πάνω αξιωματούχους να αναδιαμορφώσουν τη σχετική δήλωση συμπεριλαμβάνοντας και τα περιουσιακά στοιχεία των συζύγων. Αποφάσισαν, επίσης, ότι θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα της Βουλής οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» που αφορούν μόνο τους ελεγχόμενους αξιωματούχους. 
Αξίζει να αναφερθεί, ότι οι δηλώσεις «Πόθεν Έσχες» κατατίθενται στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, όπου τηρείται σχετικό αρχείο. Μέχρι σήμερα, αυτές οι δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων ουδέποτε ελέγχθηκαν από ανεξάρτητους ελεγκτές για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι βάσιμες ή προκύπτει ζήτημα αθέμιτου πλουτισμού, κάτι που επιχειρείται να γίνει για πρώτη φορά φέτος με την κατάθεση των νέων δηλώσεων «Πόθεν Έσχες» των βουλευτών. 

Σύγκρουση συμφερόντων από βουλευτές

Μιλώντας προχθές βράδυ σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Νέων Επιστημόνων Κύπρου με θέμα το ασυμβίβαστο των βουλευτών, τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, όσο και ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υποστήριξαν ότι προκύπτει σοβαρό ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος από τους βουλευτές που όπως αποκαλύφθηκε έχουν κόκκινα δάνεια στον Συνεργατισμό. Και αυτό, διότι, όπως εξήγησαν, παρέλειψαν να το δηλώσουν όταν ψηφίζονταν στην Ολομέλεια της Βουλής νομοθεσίες που αφορούσαν τον Συνεργατισμό, το νομοθετικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα κ.ο.κ., όπως προβλέπει άλλωστε ο Κανονισμός της Βουλής. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Προειδοποιεί ο Οδυσσέας: Αποπροσανατολισμός με τα ΜΕΔ

Πρόσθετα, Κώστας Κληρίδης και Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενίσχυσης των προνοιών που αφορούν το θέμα της σύγκρουσης συμφέροντος, υποδεικνύοντας, ότι η Βουλή με βάση τις συστάσεις της GRECO θα έπρεπε να υιοθετήσει κώδικα δεοντολογίας/ συμπεριφοράς για τα μέλη του Κοινοβουλίου που να καλύπτει ποικίλες καταστάσεις σύγκρουσης συμφέροντος. Κάτι που δεν έπραξε μέχρι σήμερα η Βουλή. 

Σύμφωνα με το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, κατά την 31η Ιουλίου του 2017 υπήρχαν 91 δάνεια βουλευτών με υπόλοιπο €13 εκατ. από τα οποία τα 36 ήταν μη εξυπηρετούμενα δάνεια για το συνολικό ποσό των €9,4 εκατ. 

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.