To Top
00:49 Δευτέρα
30 Μαρτίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το μικρόβιο που διέλυσε τους αήττητους ηγέτες του κόσμου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το μικρόβιο που διέλυσε τους αήττητους ηγέτες του κόσμου
  24 Μαρτίου 2020, 1:18 μμ  
Σε ένα φανταστικό κόσμο αυτός ο κορωνοϊός θα μπορούσε να αλλάξει συθέμελα την ανθρωπότητα. Θα μπορούσε όπως ταρακούνησε τις κοινωνίες και τους απλούς πολίτες να ταρακουνήσει και τους ηγέτες, τους πλανητάρχες, όλο το σύστημα των χαρτογιακάδων που παίρνει τις αποφάσεις. 
Δεν υπήρξε ποτέ προηγουμένως σε τόσο μεγάλο βαθμό ένα ταρακούνημα παγκόσμιας εμβέλειας για να βάλει μια τάξη στην ανθρώπινη δραστηριότητα. Υπήρξαν κι άλλες πανδημίες, υπήρξαν παγκόσμιοι πόλεμοι, τοπικοί πόλεμοι, υπήρξε η τρομοκρατία των τζιχαντιστών των τελευταίων χρόνων, που ήταν επίσης ένα γερό χαστούκι στις πολιτικές της Δύσης. Αλλά κανένα δεν ήταν τόσο θανατηφόρο και καταστροφικό. Ίσως, αυτή τη φορά, να τους κάνουν όλους να τρομάξουν οι οικονομίες των χωρών που καταρρέουν η μία μετά την άλλη. Αυτό θα τους πονέσει περισσότερο από την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Διότι, απώλειες ανθρώπων είχαμε τα τελευταία χρόνια από το AIDS, από τη Γρίπη Α, την Ισπανική Γρίπη, τον ιό Έμπολα, από τις τρομοκρατικές επιθέσεις, από τις επιθέσεις Ιερών Συμμαχιών κατά της Μέσης Ανατολής… Ποτέ προηγουμένως σε τόση έκταση και τόσο σύντομα. Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα περιμέναμε περισσότερη, διαπλανητική ας πούμε, αλληλεγγύη. Αλλά, μάλλον την περιμένουμε σε ένα φανταστικό κόσμο.
 
Διότι, στον πραγματικό, ακόμα και στις έρευνες για το φάρμακο που θα σώσει τον πλανήτη από τον κορωνοϊό κάθε ισχυρό κράτος αγωνίζεται για την πρωτιά, που θα γεμίσει τα ταμεία και το γόητρο. Το απλοϊκό μυαλό περίμενε πως θα υπήρχε συνεργασία, να ενώσουν όλοι μαζί τις δυνάμεις τους για το καλό του πλανήτη. Αυτά βέβαια συμβαίνουν μόνο στο Χόλιγουντ. Ακόμα κι εκεί βέβαια, συνήθως εμφανίζεται η Αμερική να ηγείται όλων των χωρών και να τις σώζει. Από κάποιον ιό ή από τους εξωγήινους.

Σε ένα φανταστικό κόσμο, λοιπόν, θα υπήρχαν ηγέτες που αμέσως μετά από αυτό το κακό θα αποφάσιζαν ότι ο κόσμος θα ήταν πολλάκις καλύτερος αν τερμάτιζαν όλοι μαζί τα εξοπλιστικά τους προγράμματα και έριχναν αυτά τα δισεκατομμύρια στην ιατρική επιστήμη και στην προστασία του περιβάλλοντος. Για να ξέρουμε για τι λεφτά μιλάμε, αρκεί να σημειώσω ότι οι πωλήσεις πολεμικού υλικού και στρατιωτικών υπηρεσιών παγκοσμίως το 2018 έφτασαν το ιλιγγιώδες ποσό των 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αύξηση 4,6% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση προφανώς συνεχίστηκε το 2019. Κι αυτά χωρίς το κινέζικο μερίδιο αφού οι επιδόσεις της πολεμικής βιομηχανίας της Κίνας παραμένει άγνωστη. 

Η Αμερική παραμένει πρώτη σε πωλήσεις πολεμικού υλικού με 246 δισεκατομμύρια δολάρια. Είναι και η Ευρώπη, η δική μας Ευρώπη, σε αυτή τη βιομηχανία. Οι 27 ευρωπαϊκές εταιρείες, που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα, το 2018 έφτασαν τα 102 δισ. δολάρια.

«Ο κόσμος δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να προετοιμαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες, όμως σχετικά λίγα χρήματα για να προετοιμαστεί για την επίθεση ενός ιού που μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο φονικός και καταστροφικός από οικονομική, πολιτική και κοινωνική σκοπιά», έλεγε τις προάλλες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους απευθύνοντας έκκληση να γίνουν περισσότερες επενδύσεις στην προετοιμασία για την αντιμετώπιση των ασθενειών. Δεν εντόπισα ακριβή στοιχεία για όσα δαπανώνται στην ιατρική έρευνα αλλά από όσα βρήκα φαίνεται ότι είναι ψίχουλα μπροστά στα δισεκατομμύρια της πολεμικής βιομηχανίας.

Σε ένα φανταστικό κόσμο, λοιπόν, στη μετά κορωνοϊού εποχή, οι πάντες κατάλαβαν πόσο μάταιο είναι να δαπανούν εκατοντάδες δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς, να προστατευθεί ο ένας από τον άλλο ή να κατακτήσει ο ένας τον άλλο, να επικρατήσει ο Πούτιν επί της Συρίας, ο Τραμπ επί του Ιράν, ο Ερντογάν επί της Κύπρου (και όλων των άλλων, διότι αυτός είναι ο πιο ανισόρροπος) όταν μέσα σε μερικούς μήνες μπορεί να επικρατήσει επί όλου του πλανήτη ένα μικρόβιο, ένας ούτως ειπείν αόρατος εχθρός και το οπλοστάσιο που έστηναν τόσες δεκαετίες να φαντάζει τόσο αστείο…

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...