To Top
10:55 Κυριακή
24 Μαρτίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Κυπριακό: Στην Αττάλεια θα είναι το ζουμί
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ Κυπριακό: Στην Αττάλεια θα είναι το ζουμί
  15 Μαρτίου 2019, 5:18 πμ  
Η συνάντηση της Αττάλειας την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να δώσει μια ξεκάθαρη εικόνα των τουρκικών προθέσεων σε σειρά θεμάτων που αφορούν τον Ελληνοτουρκικό διάλογο και ειδικότερα το Κυπριακό. Πριν τη συνάντηση της Αττάλειας ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα βρεθεί τη Δευτέρα και την Τρίτη στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. 
 
Το βράδυ της Τετάρτης οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας είχαν την πρώτη τους συνάντηση αφότου ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέλαβε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Στις Βρυξέλλες Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Γιώργος Κατρούγκαλος είχαν μια ουσιαστική συζήτηση η οποία εστιάστηκε στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης. Ήταν επίσης μια συνάντηση προπαρασκευής της επόμενης διμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια της Τουρκίας την ερχόμενη Πέμπτη. 
 
 
Σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο τουίτερ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε: «Ανταλλαγή απόψεων με τον Γιώργο Κατρούγκαλο, υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, για προώθηση των σχέσεων Τουρκίας και Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα». Από ελλαδικής πλευράς το υπουργείο Εξωτερικών σε σχετική ανάρτησή του στο τουίτερ έγραψε: «Συνάντηση ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου με τον ομόλογό του της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου». 
 
Το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ήταν από τα θέματα που συζήτησαν Κατρούγκαλος-Τσαβούσογλου, δίνοντας ραντεβού για μια πιο εις βάθος συζήτηση των θεμάτων αυτών στο επόμενο τους ραντεβού. Πριν από τη συνάντηση της Αττάλειας θα προηγηθούν δύο σημαντικά ταξίδια του Γιώργου Κατρούγκαλου. Στη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ. 
 
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα έρθει στην Κύπρο για διαβουλεύσεις με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη ενώ θα έχει συνάντηση και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Στη διάρκεια των επαφών στη Λευκωσία θα συζητηθεί η πορεία των εξελίξεων στο Κυπριακό στη βάση και των όσων αποκόμισε από την πρώτη συνάντηση με τον Μ. Τσαβούσογλου, ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Λευκωσία και Αθήνα θα βάλουν κάτω μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με το Κυπριακό, τα οποία θα μπορούν να εγερθούν κατά τη συνάντηση της ερχόμενης Πέμπτης. 
 
Βασικό ζητούμενο για την κυπριακή πλευρά παραμένει η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό. Μια επανέναρξη όμως η οποία θα πρέπει να περιλαμβάνει στη θεματολογία της τα ζητήματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Θέματα τα οποία η τουρκική πλευρά, όπως φάνηκε και στη συνάντηση του Μ. Τσαβούσογλου με την Τζέιν Χολ Λουτ, επιλέγει να αφήνει εκτός της συζήτησης. 
 
Στην Τουρκία, Κατρούγκαλος και Τσαβούσογλου αναμένεται να αρχίσουν μια προκαταρκτική συζήτηση που θα αφορά τα θέματα ασφάλειας στην Κύπρο. Αν και η τουρκική πλευρά δεν ενδιαφέρεται ποσώς να υπεισέλθει σε μια τέτοια συζήτηση, ωστόσο, από τη στιγμή που ορίστηκε η συνάντηση, εκτιμάται πως θα τεθούν όλα τα θέματα της ατζέντας. Το Κυπριακό, τα ελλαδοτουρκικά και τα ΜΟΕ. Η Αθήνα θέλει να κρατήσει ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα παρά τις προκλήσεις της τουρκικής πλευράς τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
 
Στις 20 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στα Ιεροσόλυμα. Μια συνάντηση η οποία θα στείλει πολλαπλά μηνύματα με την παρουσία του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα ταξιδεύσει προς την Αττάλεια απευθείας από το Ισραήλ μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης. 
 
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΟΥΤ 
 
Η Λευκωσία βρίσκεται σε αναμονή νέας επικοινωνίας από μέρους της Τζέιν Χολ Λουτ. Μέχρι στιγμής η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών δεν επικοινώνησε με τα μέρη της Κύπρου προκειμένου να καθορίσει μια νέα επίσκεψη στο νησί.  Η Τζέιν Χολ Λουτ είχε υποσχεθεί τόσο στον Πρόεδρο Αναστασιάδη όσο και στον Μουσταφά Ακιντζί ότι, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών της με τις εγγυήτριες δυνάμεις θα, επανέλθει στο νησί.
 
Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπήρξε οποιαδήποτε επικοινωνία μαζί τους, προκειμένου να καθορίσουν τα επόμενα ραντεβού τους. 
Δεν αποκλείεται αυτό να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες αν και πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα χρονικά περιθώρια για συναντήσεις εντός του Μαρτίου στενεύουν, μιας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό. Την ερχόμενη Τετάρτη θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ για την τριμερή με Ελλάδα και Ισραήλ στην παρουσία και του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ακολουθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, ενώ για το τέλος Μαρτίου είχε προγραμματίσει ταξίδι στις ΗΠΑ, το οποίο μέχρι στιγμής παραμένει ανοικτό. 
 
Όποτε κι αν γίνει η συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λουτ, για τη Λευκωσία το ζητούμενο είναι ένα: να προχωρήσει η συνομολόγηση των όρων αναφοράς όπως είχε καλέσει τα μέρη ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών. Αυτή η συμφωνία θα είναι και μια μίνιμουμ βάση για να μπορεί να επαναρχίσει ένας διάλογος στο Κυπριακό, ακόμα και πριν το ερχόμενο καλοκαίρι. Παρά το γεγονός ότι η πορεία των εξελίξεων κινείται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη βάση του τουρκικού προγραμματισμού, που από πέρσι ήθελε τις προσπάθειες στο Κυπριακό να επαναρχίζουν μετά τον Ιούνιο του 2019. Κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνει. 
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αυξάνεται η απαξίωση
 
Δυστυχώς κάθε μέρα είτε με την αμφισβήτηση θεσμών είτε με τη σύγκρουση θεσμών είτε με ενέργειες ή πράξεις από πλευράς του πολιτικού προσωπικού της χώρας η δυσπιστία του κόσμου στην πολιτική αυξάνεται, παραδέχθηκε ο Πρόεδρος. Προσερχόμενος σε εκδήλωση στην Πανεπιστημιούπολη είπε ότι «σαν αποτέλεσμα συμπεριφορών μας, μιλάω γενικότερα, έχουμε μια μειωμένη εμπιστοσύνη από τους πολίτες, και δυστυχώς κάθε μέρα είτε με την αμφισβήτηση θεσμών, είτε με τη σύγκρουση θεσμών, είτε με ενέργειες ή πράξεις από πλευράς του πολιτικού προσωπικού της χώρας, αυτή η δυσπιστία αυξάνεται. Θα πρέπει όλους να μας προβληματίσει».
  Aνδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε την Είδηση

Τα σχόλια εκφράζουν ΜΟΝΟ τις απόψεις των χρηστών που τις δημοσιεύουν, τις οποίες και δεν υιοθετεί το philenews.com. Προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.