To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ
ΑΡΧΙΚΗGOING OUTΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης απαντά στο ερωτηματολόγιο του Προυστ
  14 Ιανουαρίου 2020, 10:30 πμ  
Σε ποια πνευµατική κατάσταση βρίσκεστε αυτό τον καιρό; Αντιστεκόµενος σε κάτι που φαίνεται να είναι ίδιον της ηλικίας, προσπαθώ να σκέφτοµαι λιγότερο και να κάνω περισσότερα. 
 
Η απόλυτη ευτυχία για εσάς είναι… Κάθε όμορφη  στιγμή είναι για μένα ευτυχία. Δεν ξέρω να κάνω συγκρίσεις και μετρήσεις στα συναισθήματα.
 
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σας;  Η ζωή και η ασφάλεια των δικών μου.
 
Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο; Πλείστα από τα πρόσωπα που εκτιμώ περισσότερο δεν είναι τόσο επώνυμα που να έχει νόημα να αναφέρω εδώ τα ονόματά τους. Έχω την τύχη και τη χαρά να με συνδέει δυνατή φιλία με ορισμένους από τους ανθρώπους που εκτιμώ ιδιαίτερα.
 
Σε ποιο πράγμα προδώσατε τον εαυτό σας και μετανιώνετε περισσότερο γι’ αυτό;  Για τις φορές (ελπίζω να είναι λίγες) που έβλαψα ή πλήγωσα άδικα ανθρώπους, έστω και άθελά μου.  
 
Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας; Τη φιλία τους.
 
Ποιο είναι το αγαπημένο σας απόφθεγμα; Εμπνευσμένο από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο «για να μπορείς να λες πως κάτι αξίζεις, να κάνεις περισσότερα από αυτά που οι άλλοι αναμένουν».
 
Τι νοσταλγείτε περισσότερο;  Τα λόγια της σιωπής στις  μικρές απέραντες στιγμές θαλπωρής με την αείμνηστη σύζυγο και τα παιδιά μου.
 
Ποιο είναι το πιο εξωφρενικό πράγμα που έχετε κάνει;  Δεν ανέβηκα στο Έβερεστ, ούτε καν στον Όλυμπο, ακόμα.
 
Ποιο είναι το αγαπημένο σας ταξίδι; Οι διαδρομές και πεζοπόρες περιπλανήσεις μου στη φύση, ιδιαίτερα στις βουνοκορφές με τους μακρινούς ορίζοντες.
 
Ποια θεωρείτε την πιο υπερεκτιμημένη αρετή;  Τη χυδαία εξυπνοβλακεία και κιβδηλότητα που συμμετέχουν σε ένα άθλιο παιχνίδι εντυπώσεων στα μίντια και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου τις λένε σπουδαιότητα. Επίσης την εξίσωση της οικονομικής επιτυχίας με τη διάνοια.
 
Ποιο είναι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό σας; Δεν παίρνω ποτέ τον εαυτό μου πολύ στα σοβαρά. 
 
Ποιο χαρακτηριστικό προτιμάτε περισσότερο σε κάποιον;  Το φιλότιμο και αυτό που έλεγαν οι παλιοί «να μπορείς να στηριχτείς στον λόγο του άλλου».
 
Ποια αρετή εκτιμάτε σε έναν άνδρα; Την μπέσα.
 
Ποια αρετή εκτιμάτε σε μια γυναίκα; Την μπέσα.
 
Πότε κλάψατε για τελευταία φορά; Κλαίω σιωπηρά, τακτικά, μα δυστυχώς το κλάμα δεν είναι ιδιαίτερα λυτρωτικό. 
 
Διαλέξτε πέντε λέξεις που περιγράφουν τον εαυτό σας. Δεν θα τολμούσα να πω καλά πράγματα για μένα. Δεν ξέρω να κομπάζω. Η ενσυναίσθηση με καταβάλλει και με κινητοποιεί. Δεν συμφιλιώνομαι με την απελπισία και τη μοιρολατρία. Θεωρώ το ότι μιλώ γι’ αυτά, αμετροέπεια.
 
Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον εαυτό σας, ποιο θα ήταν;  Όπως λέει ο Ελύτης «Χαράξου με δύναμη κάπου με οποιονδήποτε τρόπο και μετά πάλι σβήσου με γενναιοδωρία». Αυτό το σβήσου με γενναιοδωρία είναι που με κυνηγά και που κυνηγώ.
 
Τι θεωρείτε ως έσχατο βαθμό δυστυχίας; Πέρα από τον πόνο της απώλειας και της απουσίας που είναι δυστυχώς αναπόδραστες, στα αυτo-επιφερόμενα θα ανέφερα την ανθρώπινη μιζέρια και τη μικρότητα. 
 
Πού θα θέλατε να ζείτε;  Στο δικό μου χώρο, στον εαυτό μου, μα κοντά στον κόσμο και στους ανθρώπους που αγαπώ, όπως έλεγε ο Montaigne «“La plus grande chose du monde c’est de scavoir être à soy».
 
Ποια είναι η αγαπημένη σας απασχόληση;  Να γράφω ή να σκέφτομαι τι ωραία που θα ήταν να έγραφα.
 
Σε ποιες περιπτώσεις λέτε ψέματα; Συνήθως δεν λέω ψέματα. Άμα δεν έχω άλλη επιλογή, κυρίως όταν το διακύβευμα είναι αυτό που λέμε «η αλήθεια πονά», ίσως να αφήνω κάτι πίσω, να μη λέω όλη την αλήθεια.
 
Τι απεχθάνεστε περισσότερο στην εμφάνισή σας;  Η εμφάνιση είναι και καθρέφτης της ψυχής. Με ταλαιπωρεί το βλέμμα των άλλων, σαν είναι αρνητική κρίση σ’ αυτόν τον αντικατοπτρισμό. 
 
Ποιες λέξεις ή φράσεις χρησιμοποιείτε υπερβολικά; Το άραγε, το τάδε, το δήθεν και το «Κύριε των δυνάμεων μεθ’ ημών γενού, άλλον γαρ εκτός σου βοηθόν εν θλίψεσιν ουκ έχομεν».
 
Ποιο ταλέντο θα θέλατε να είχατε; Θα ‘θελα να μπορούσα να παίζω πιάνο.
 
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συγγραφείς; Είναι πολλοί και ανάλογα με τις περιόδους ή την ψυχολογική μου διάθεση. Στην ποίηση ο Καβάφης, ο Ελύτης, ο Σεφέρης,  ο Μόντης, ο Thomas Eliot, ο Arthur Rimbaud, ο Jacques Prevert, ο  Charles Baudelaire,  στον πεζό λόγο ο Albert Camus, ο Oscar Wilde, ο Marcel Proust, ο Panait Istrati, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Robert Musil, ο Ντοστογιέφσκι, ο Guy de Maupassant, ο Philip Roth, ο Italo Calvino, η Marguerite Yourcenar, ο Evelyn Waugh, ο Julio Cortazar, ο Ernest Hemingway, ο  Francis Scott Fitzgerald, ο Jack Kerouac, ο Henry Miller, ο Honoré de Balzac, ο Stendhal . Στο θέατρο ο Samuel Beckett, ο Ευριπίδης, ο Jean Giraudoux, ο Tenessee Williams, o Luigi Pirandello….  Και πολλοί άλλοι. Είναι απίστευτος ο πλούτος της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
 
Ποιος είναι ο αγαπημένος σας  φανταστικός ήρωας; Ο Φαέθων, ο Βελλεροφόντης και ο Δον Κιχώτης επειδή θεωρώ τον Έκτορα υπαρκτό πρόσωπο. 
 
Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερή σας επιτυχία; Τα παιδιά μου, όχι ως Πυγμαλίωνας αλλά ως φίλος. 
 
Ποια μουσική θα θέλατε να παίξουν στην κηδεία σας;  Αγαπώ πολύ μια πρόσφατη, μα κλασικού ύφους, σύνθεση του Γιώργου Μπελαπαϊσιώτη «beyond gender and sexual orientation». Ήταν για μια ομότιτλη έκθεση ζωγραφικής του, που άνοιξα εγώ πριν από μερικούς μήνες. Μου περνά από το μυαλό πως θα ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για μένα να την παίξουν στην κηδεία μου. Ή το «Στα περβόλια» του Θεοδωράκη που το τραγουδούμε στα μνημόσυνα της Πόπης, της συζύγου μου.
 
Αν μπορούσατε να διαλέξετε πώς να επιστρέψετε στη ζωή, τι θα θέλετε να είστε; Ένας φύλακας άγγελος. 
 
Εάν συνέβαινε να συναντήσετε τον Θεό, τι θα θέλατε να σας πει; Πως δεν υπάρχει Θεός-τιμωρός πως είναι όλος καλοσύνη και ευσπλαχνία και πως στο εξής θα κάνει περισσότερα για τους ανθρώπους, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που η ζωή θεωρεί μικρούς αδύνατους και ασήμαντους,  αυτούς που «η ζωή ξεχνάει μονάχους, χωρίς αγάπη, σπίτι και φιλί» όπως λέει το τραγούδι του φίλου μου του Γιώργου Ανδρέου.
 
Τι σας κάνει να σηκώνεστε το πρωί; Η ανάγκη. Δεν έχω ποτέ συμφιλιωθεί με την ιδέα. Σηκώνομαι υπό διαμαρτυρίαν.
 
Σε ποια λάθη δείχνετε τη μεγαλύτερη επιείκεια;  Σ’ αυτά που κάνει κανείς στην προσπάθειά του να εκπληρώσει  ένα ευγενές όραμα, μικρό ή μεγάλο. Ιδιαίτερα σε νέους ανθρώπους.
 
Το αγαπημένο σας ποτό;  Πεπαλαιωμένη ζιβανία από τον Αγρό, από τον Νίκο Κοσιεφτά, αγαπημένο εξάδελφο, που μας έφυγε πρόσφατα.
 
* Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη.
 
Φιλgood, τεύχος 255.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...